Люди не повинні нести такий фінансовий тягар як сьогоднішні тарифи, – Василь Ляшовський

lashovskyДепутат Золочівської районної ради, член фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», голова комісії з питань пpомисловості, тpанспоpту, торгівлі та розвитку малого підприємництва, помічник народного депутата України Тараса Батенка.

— Василь Анатолійович, якою на Вашу думку має бути співпраця депутата районної ради з виборцями, а також, між депутатом та органами місцевого самоврядування?
На мою думку, найважливіше — це відповідальність перед людьми, які делегували представляти їх інтереси у різних рівнів радах. Відповідальність перед людьми, довіру яких повинен виправдати. Відповідальність перед усією громадою за їхні проблеми і труднощі. Відповідальності за наслідки своєї роботи. Важливо не кидати слова на вітер, а робити реальні зміни, корисні справи для кожного мешканця району. Ситуація у нашому районі, як і в цілому по країні, складна. Є багато проблем, які ми поступово вирішуємо завдяки наполегливій праці спільно із органами місцевого самоврядування, підприємствами, організаціями та трудовими колективами, які в непростих умовах вносять свій вагомий вклад у зміцнення економіки району, поліпшення соціального благополуччя його мешканців. До слова, за результатами першого півріччя 2016 р. Золочівщина сплатила до державного бюджету 34,3 млн. гривень, а це другий показник по Буськії ОДПІ, яка включає 4 райони області, Золочівський, Бродівський, Перемишлянський та Буський, поступившись лише Бродівському району.
– Які саме на Вашу думку потрібно ставити пріоритети для розвитку району? Які проблеми потрібно вирішувати насамперед?
Насправді є декілька пріоритетів. Перший пріоритет – розвиток економіки району, залучення інвестицій, розвиток туризму, зеленого туризму, адже на території Золочівського району знаходиться велика кількість пам’яток архітектури, є багато чудових місць, де б туристи змогли б приїжджати та відпочивати. Якщо бізнес стабільно працюватиме і сплачуватиме податки, ми отримаємо додаткові робочі місця та гроші у бюджет району. Другий пріоритет — благоустрій району. Район має бути чистим, дороги відремонтовані, вулиці зелені і доглянуті. Адже, дороги у Золочівському районі жахливі. Ми сьогодні сплачуємо акциз на пальне, і цей податок повинен йти виключно на будівництво та реконструкцію доріг. А насправді все набагато гірше: кожна громада, на території якої діють АЗС, зібрані податки використовують на свій розсуд замість того, щоб їх акумулювати виключно на вирішення питань ремонту доріг. Також, проблема є з сільгоспвиробниками, які закуповують паливо великими оптовими партіями за межами району, а це — непрямі втрати до бюджету. Водночас їхня техніка їздить дорогами нашого району, дороги псуються, незадоволення громад зростає. Третій пріоритет — підвищення якості життя громад, енергозбереження шкільних будівель, дитсадочків, клубів та лікувальних закладів.
З метою забезпечення соціального захисту населення, дотримання Конституції України, основних принципів державного регулювання цін і тарифів на житлово-комунальні послуги для населення, недопущення загострення суспільної напруги серед населення мною минулого тижня було зареєстровано депутатський запит на голову Золочівської районної ради Олега Банаха щодо встановлення мораторію (заборони) на введення з 01.07.2016 в дію підвищення цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги в Золочівському районі. Люди не повинні нести такий фінансовий тягар – і якщо Кабінет Міністрів України не перегляне рішення про підвищення тарифів, ми пропонуємо висловити позицію громади і встановити заборону на підвищення цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги.
– З якими проблемами до Вас звертаються виборці?
Люди приходять на прийом, насамперед, з проханнями матеріального характеру: на лікування, ремонт господарських будівель. В поточному році було надано більше 40 матеріальних допомог. Також, багато виборців звертаються з скаргами на незадовільний стан пасажирських перевезень. Спілкуючись з жителями району хочу сказати, що всі хочуть стабільності. Бути впевненим, що завтра я прокинусь і матиму роботу з нормальним доходом, зможу купити необхідні речі, зібрати на відпочинок, зробити ремонт, вчити дітей, підтримати внуків. Все це — прості істини, які важливі для кожного громадянина. Важливо бути відкритим і більше спілкуватися з людьми. Виходити, чути і бачити їхні проблеми. Швидко вирішувати питання. Важливо, щоб люди тобі довіряли і підтримували тебе. Тоді багато питань вирішуватимуться швидше. Потрібно робити реальні зміни, корисні справи для кожного, які будуть помітними на усіх рівнях.
– Яка Ваша думка стосовно конкурсу мікропроектів місцевого розвитку у Львівській області на 2016-2020 роки?
Зупинюся на особливостях цьогорічної Програми проведення обласного конкурсу мікропроектів місцевого розвитку у Львівській області на 2016-2020 роки. Від фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» уповноважили бути членом цієї конкурсної комісії депутата Львівської обласної ради Юрія Сидоровича. Від Золочівщини було подано – 86 пропозицій, з яких пройшли лише близько двадцяти.
– Якою причиною на вашу думку є така мала кількість пройдених мікропроектів?

Причина проста, Золочівською районною радою не було виділено жодної гривні для співфінансування мікропроектів місцевого розвитку. Наш район можливо єдиний у Львівській області, який не виділив кошти на співфінансування. На сесії Золочівської районної ради мною була подана пропозиція щодо співфінансування даної програми, але у керівництва району була на це своя думка. Хочу наголосити на тому, що наприклад, відділом освіти Золочівської райдержадміністрації було подано 28 пропозицій з яких пройшла лише одна – це також на мою думку є результатом цієї проблеми.
– Ви допомагали громадам у написанні мікропроектів місцевого розвитку?
Так, я є керівником двох мікропроектів, які конкурсна комісія оцінила позитивно, а саме: заміна даху ФАПу в с. Сновичі та заміна вікон у амбулаторії загальної практики сімейної медицини в селі Куровичі (де вікна не мінялися ще від 1956 р.). Загальна сума яких становить майже 200 тис. грн. Також, завдяки команді УКРОПу пройшли ще чотири пропозиції по м.Глиняни.
– Чи команда УКРОПу брала або бере участь у інших програмах?
Так. В програмі розвитку дорожньої інфраструктури і фінансування робіт, пов`язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг – дуже важлива для Золочівщини, бо у нашому районі вкрай критичний стан з дорогами. Підготовка у цьому напрямку розпочалася ще у минулому році. Завдяки Народному депутату Тарасу Батенку та Львівській обласній раді зараз завершується ремонт дороги Т 1806 Буськ – Перемишляни, відрізок дороги Балучин – Глиняни – Мазів де виділено 4 млн. грн. Також, на початку серпня розпочнеться ремонт дороги О 141102 Перемишляни – Чемеринці – Дунаїв, де передбачено 7 млн. грн. У Програмі поповнення бібліотечних фондів та бібліотечних проектів на 2016 рік ми теж брала участь. Депутат Львівської обласної ради Юрій Сидорович запропонував конкурсній комісії підтримати проект про виділення коштів для Золочівської районної бібліотеки в сумі 15 тис. грн., яка була підтриманою. У Програмі підтримки Народних домів на пошиття сценічних костюмів для колективів художньої самодіяльності представники нашої команди теж брали участь, де було виграно кошти в сумі 30 тис.грн. на пошиття костюмів для Золочівського Народного ансамблю «Первоцвіт». В Програмі кращий Народний дім в області для забезпечення його сучасними технічними засобами нами спільно з відділом культури та туризму райдержадміністрації було подано п’ять пропозицій, які всі отримали позитивний результат ревізійної комісії, завдяки чому для Народних домів с. Підлипці, Білий Камінь, Скварява та Золочівського районного Народного дому буде закуплено звукову музичну апаратуру на загальну 95 тис. грн.
– Ви обиралися по Поморянській селищній раді? Що за перше півріччя Вам вдалося досягти для покращення благоустрою селища?
Ні, я не обирався по Поморянському окрузі. Насправді я очолив список кандидатів у депутати від партії «Українського об’єднання патріотів – УКРОП», тобто за мене голосували виборці усього району. Під час закріплення депутатів за місцевими радами мене було закріплено за Поморянською селищною радою, так як це моя мала Батьківщина, де я народився та проживаю. Що було зроблено? Вважаю, що в Поморяни цього року буде вкладено найбільше коштів за останніх декілька десятків років. Завдяки народному депутату України Тарасу Батенку та депутатам Львівської обласної ради від фракції «УКРОП» буде проведено ремонт дороги на що передбачено 7 млн. грн., на замок–палац виділили з обласного бюджету 700 тис. грн., також за сприяння Тараса Батенка Львівською облдержадміністрацією скеровано лист у Кабінет Міністрів України про передбачення з Державного бюджету України кошти для виконання комплексної реставрації Поморянського замку-палацу. За мого сприяння та підтримки депутатського корпусу з районного бюджету виділено кошти на вуличне освітлення в сумі 200 тис.грн. та 60 тис. грн. для заміни котла на тверде паливо у Поморянській міській лікарі.
– Підсумовуючи нашу розмову, щоб ви хотіли б побажати жителям району?
Насамперед хотілося б, щоб громадськість зрозуміла що депутат – це місточок між виборцями і виконавчими органами влади. Він має знати і вміти відстоювати права мешканців свого округу. На жаль, не всі це розуміють і живуть за принципом: «моя хата скраю, я нічого не знаю». Дещо можна вирішити за кошти бюджету, але не все. Діє велика кількість програм щодо співфінансування, і мешканці мають активніше долучатися до них. Громади мають зрозуміти, що вони є господарі на своїй землі.

Тарас Подвірний

Залишити відповідь

Next Post

В селі Підгір'я діти відпочивають у таборі "Боже милосердя"

У мальовничому селі Підгір’я, Золочівського району, що на Львівщині, розпочав роботу християнський табір “Боже милосердя”. Тут відпочивають 105 дітей під супроводом та наглядом 2 священників, диякона, семінаристів з Австрії і з Львівської духовної семінарії, аніматорів та військових. 19 липня 2016 року у табір завітали голова Золочівської РДА Володимир Недзельський та […]